Trening og kosthold – hvordan finner man balansen?

De fleste som har drevet med trening en stund, vet at kostholdet er en helt avgjørende faktor i å få den kroppen man ønsker seg. Samtidig kan dette være noe som er ganske krevende å få til. Hvordan treffer man den riktige balansen mellom trening og næringsinntak?

Mange som trener, er opptatt av å unngå et for høyt kaloriinntak fordi de ønsker å gå ned i vekt. Da er det lett å glemme at kroppen trenger nok kalorier og proteiner for å bygge muskler. Det innebærer at selv det å kjøpe godteri online ikke nødvendigvis er feil, spesielt ikke dersom man er i det vi gjerne kaller bulkefasen. I denne fasen gjelder det nemlig å ha et overskudd av kalorier, og da er det ikke alltid man greier å presse i seg nok kylling og ris til å få det til.

Muskelbygging krever periodisk kalorioverskudd

De aller fleste må ha et overskudd av kalorier for å kunne bygge vesentlig større muskler enn før. Det er årsaken til at f.eks. kroppsbyggere som regel har betydelig høyere fettprosent i det daglige enn det de har når de står på scenen i en konkurranse. Da har de i noen uker sørget for å gå ned i vekt, unngå for mange karbohydrater, og så videre, i det som gjerne kalles kutte- eller deffefasen. I denne fasen satser de på å bevare de musklene de har bygget, samtidig som de reduserer fettprosenten for at musklene skal bli mer synlige.

Slik går det ikke an å leve hele året, det er hverken sunt eller gjennomførbart for de aller fleste. Derfor må man også ha faser der man spiser mer og får i seg flere kalorier, inkludert karbohydrater og fett. Ser man for eksempel på topputøvere innen crossfit, vil man oppdage at de faktisk spiser overraskende mye såkalt junk food, inkludert burgere, taco, sjokolade, og annet godt. Det er fordi de brenner en ekstrem mengde kalorier gjennom sin treningsform, og ikke kan opprettholde energibalansen uten å ty til kaloririk mat fra tid til annen.

Når kan man unne seg noe godt?

Det skal sies at bruken av hurtigmat og snop for å innta flere kalorier tidvis har vært kontroversiell, men de som er nye i treningens verden har også krav på å vite at influensere som snakker at det er for mange kalorier i banan ikke nødvendigvis er representative for miljøet. Husk også at det er forskjeller på kvinner og menn når det gjelder muskelmasse, fettprosent, og kaloribehov. Pass på at kostholdet ditt er tilpasset din kropp og dine mål.

Skal man først unne seg noe godt, enten det er pizza eller godteri, er det lurt å legge denne utskeielsen til kvelden før en tung styrkeøkt. Inntaket av ekstra karbohydrater vil gjøre at kroppen holder på mer vann en vanlig, og det vil gjøre at du faktisk greier å løfte mer dagen etterpå. Det gjelder særlig store, sammensatte øvelser som knebøy og markløft, der du virkelig vil ha utbytte av det.

cafe-blog